Vi har testat WordPress och Webflow på djupet för att se hur de står sig mot varandra – detta kom vi fram till. Det finns stora nackdelar med en av plattformarna, som gör att detta kan vara fel val för de flesta.

Vi har testat WordPress och Webflow på djupet för att se hur de står sig mot varandra – detta kom vi fram till. Det finns stora nackdelar med en av plattformarna, som gör att detta kan vara fel val för de flesta.

Vi har testat WordPress och Webflow på djupet för att se hur de står sig mot varandra – detta kom vi fram till. Det finns stora nackdelar med en av plattformarna, som gör att detta kan vara fel val för de flesta.

Snabb överblick:
WordPress vs Webflow

WordPress och Webflow är två olika plattformar som kan användas för att bygga och hantera hemsidor. De delar många likheter men det är i olikheterna som respektive plattform skiner.

WordPress är endast ett innehållshanteringssystem (CMS). Ett CMS↗ används för att göra en statiskt hemsida dynamisk, det vill säga är det med WordPress hjälp möjligt att ändra på hemsidans innehåll utan att kunna någon programmering. Ursprungligen lanserat som ett hjälpmedel för att driva bloggar men används numera som system i bakgrunden för över 40% av alla hemsidor på Internet där majoriteten är just bloggar och nyhetssidor.

Det går med ändring av koden i WordPress, installation av flertalet tillägg (de flesta med en tillhörande kostnad) och ofta ett extra, betalt tillägg för visuellt byggande få en på ytan unik webbplats som man inte kan gissa drivs av WordPress.

WordPress grundprodukt är så kallat Open Source↗, vilket innebär att det är gratis att använda. Men du som användare kan behöva betala för ytterligare tillägg, teman eller andra tjänster för att utöka funktionaliteten om du inte är bekväm med att anpassa plattformens kod på egen hand för att möta dina specifika behov. Likaså behöver du betala för ett webbhotell att ha din WordPress-hemsida på. 

Webflow är en webbplatsbyggare och ett CMS som ger användare möjlighet att designa och bygga webbplatser visuellt utan att behöva skriva någon kod. Ett så kallat “low code” eller “no code”-verktyg. Det riktar sig främst mot designers, byråer och andra kreativa professionella som vill bygga specialanpassade webbplatser med hög grad av designkontroll. 

Du kan med Webflow skapa en identisk webbplats som en dyr och långsam webbutvecklare som skriver all kod för hand. På köpet tar det kortare tid och det är lägre risk för fel och buggar. Koden som Webflow skriver under ytan är i högsta graden optimerad för bästa prestanda och tillgänglighet.

Webflow har även ett inbyggt webbhotell för hemsidor skapade i Webflow. Det går att bygga en webbplats helt gratis i Webflow, lagra den där och synas på nätet. Vill du koppla på en egen domän och/eller exportera koden för att lagra webbplatsen på ett externt webbhotell behöver du betala. Likaså om du vill nå högre gränser för till exempel formulär och få lite bättre prestanda.

Webflow har ett mer intuitivt gränssnitt och är generellt lättare att använda än WordPress, som kan vara mer komplext och har en brantare inlärningskurva.

Vilken plattform är bäst 2024?

I grund och botten är det ett val mellan enkelt och bra. 

Väljer du WordPress, på ett för WordPress optimerat webbhotell eller en hosting som kallar sig själv “Managed WordPress Hosting”, får du den enklaste lösningen. Hemsidan blir inte unik eller snabbast möjlig, men du går live med din idé och kommer ut på Internet fort.

Vill du istället satsa på bästa möjliga prestanda i samklang med en helt unik hemsida, utan risk för säkerhetsproblem; en hemsida som sköter sig helt själv. Då är det Webflow du ska välja. 

Fördelar och nackdelar med respektive plattform

Till att börja med är WordPress ett alldeles för invecklat system för de flesta ändamål. Redan i sin grundform utan plugins använder WordPress mängder med kod, databaser och processer för att ens visa din sida. De flesta WordPress-installationer körs dock inte i sin grundform utan det används flertalet plugins, som kan innebära en säkerhetsrisk om de inte uppdateras skyndsamt och aktivt av dess utvecklare eller av dig som användare. Tilläggen drar dessutom ned prestandan av din hemsida.

‍För att åstadkomma en någorlunda trevlig funktionalitet krävs tillägg, såvida du inte själv är webbutvecklare. Då tillkommer mer säkerhetsrisk och bortfall av prestanda. Efter hand krävs det att du installerar ett eller flera plugins för att optimera webbplatsen eftersom plugins gjort din hemsida långsam, den onda cirkeln är då igång. Lägg därtill att de teman och sidbyggare som ofta används även de kräver sina uppdateringar av dig som användare för att inte riskera eventuella intrång.

En fördel med WordPress är att det är enkelt att komma igång med publicering. Din blogg eller enkla hemsida skapad med en mall kan vara redo för publicering på några minuter.

Webflow, å andra sidan använder inga plugins och detta är en stor fördel. All funktionalitet är inbyggd, även e-handel och medlemskap. En annan fördel är att du inte behöver kunna någon programmering för att gå från idé till färdig webbplats. Med hjälp av biblioteken med färdiga layoutdelar, teman och funktioner i Made in Webflow↗ kan du bygga i princip vilken typ av hemsida du vill. Känner du dig osäker är utbildningsportalen Webflow University är en lysande tillgång. 

Tröskeln är dock högre och produktionstiden är längre med Webflow än med WordPress, så avsätt lite mer tid till skapandet av din hemsida om du väljer Webflow.

Vilket system är bäst för mitt företag – 6 nyckelfaktorer

  1. Användarvänlighet

Användarupplevelsen och inlärningskurvan för Webflow och WordPress skiljer sig åt på flera sätt.

Webflow är en visuellt inriktad plattform som är lätt att använda för designers. Det ger en hög grad av designkontroll och har ett intuitivt gränssnitt som gör det möjligt att bygga webbplatser utan att skriva kod. Inlärningskurvan är relativt låg och det finns mängder av dokumentation, videor på Youtube och hjälpmedel för att få nya användare att komma igång.

För att komma igång med webbpublicering behöver man konfigurera CMS:et enligt sina behov, men fördelen är att man kan få exakt de fält och stöd för de typer av innehåll man vill visa, mycket enkelt.

WordPress är ett flexibelt och mångsidigt CMS som kan användas för att bygga ett brett spektrum av webbplatser. Det kräver dock en viss mängd programmeringskunskap för att anpassa WordPress och bygga en unik webbplats. Inlärningskurvan kan vara brantare än för Webflow, speciellt för nya användare som önskar sig en icke-standard webbplats.

Men även här finns ett stort antal guider, videos på YouTube och en aktiv gemenskap som kan hjälpa dig. Önskar du endast gå live fort med din idé på en grundläggande hemsida vinner WordPress utan tvekan. På bara några minuter kan du synas online.

  1. Funktioner

Funktionerna och möjligheterna med Webflow och WordPress är ganska lika, vad som skiljer dem åt är komplexiteten i att få som man vill och hur bra resultatet kan bli. Det går att bygga alla typer av webbplatser med båda men de har ändå sina primära användningsområden.

Primära funktioner i Webflow

Visuellt byggverktyg: Du kan bygga webbplatser genom att dra och släppa komponenter på hemsidan.

  • Designkontroll: Du har fullständig kontroll över design och layout på webbplatsen.

  • Webbpublicering: Hantera innehållet på webbplatsen med hjälp av ett inbyggt CMS.

  • Medlemskap: Skapa en community eller ta betalt för innehåll.

  • E-handel: Webflow har inbyggt stöd för e-handel på webbplatsen.

  • Webbhotell: Du behöver inte skaffa ett externt webbhotell utan din hemsida lagras och laddas direkt från Webflows egna hosting. Webbhotellet följer de senaste standarderna och har inbyggd CDN↗.

Webflow är främst anpassat för små till mellanstora företag, landnings- och kampanjsidor, personliga sidor, portfolios och agenturer.

Huvudfunktioner i WordPress

Öppen källkod: WordPress är skapat med öppen källkod, vilket innebär att vem som helst kan bidra till projektet och därför sker uppdateringar ofta och utförs av många inblandade krafter, detta har även gjort att det finns en enorm marknad för utbyggnader till systemet i form av teman och tilläggsprogram.

  • Innehållshantering: Hantera innehållet på webbplatsen med hjälp av ett CMS.

  • Anpassning: Anpassa din webbplats utseende och funktioner med hjälp av olika tillägg, teman och sidbyggare.

  • Lätt att komma igång: En installation av WordPress inkluderar allt för att komma igång på bara några minuter.

WordPress är främst anpassat för bloggar, nyhetssidor, katalogsidor med tusentals undersidor och stora företag som kör WordPress ihop med andra enterprise-system

Sammanfattningsvis ger både Webflow och WordPress dig möjlighet att bygga och hantera en webbplats, men de skiljer sig åt i fråga om användarvänlighet, flexibilitet och krav på dina färdigheter och erfarenhet samt de mål du har som slutanvändare.

  1. Support och gemenskap

Både WordPress och Webflow har en engagerad och kunnig användarkrets som allt som oftast kan hjälpa dig om du stöter på något problem, både i officiella sammanhang såsom forum och chattar men även från andra individer med kunskap på området via t.ex. Twitter och Youtube. 

Det finns också otaliga guider och livesända evenemang att delta i på YouTube. Betalda kurser kan man också delta i via sidor som Skillshare.

Webflow har en väldigt underhållande och pedagogisk kursplattform, Webflow University där man kan lära sig allt som har med Webflow att göra men det kan även ge kunskap inom områden som frilansande.

Eftersom att WordPress är en gratis programvara ska man inte förvänta sig någon officiell support utan man får tacksamt nyttja de resurser man själv kan googla sig till. Men på grund av WordPress popularitet är det nästan alltid möjligt att hitta någon som haft just ditt problem du vill lösa, inklusive dess lösning.

Webflow har en väldigt hängiven community som främst yttrar sig på Twitter och Youtube, särskilt sedan no code-rörelsen fått ett uppsving de senaste åren.

  1. Design och anpassning

Möjligheterna vad gäller design och anpassning skiljer sig åt något mellan plattformarna men delar också flera likheter.

Webflow är ett visuellt byggverktyg med drag och släpp-funktionalitet. Du har fullständig kontroll över designen och kan göra detaljerade ändringar som ger dig en helt unik hemsida, allt utan att skriva en enda rad kod. Vill du få ett försprång och spara tid kan du utgå från ett gratis- eller betaltema från]Webflow Marketplace↗ eller nyttja de inbyggda biblioteken med färdiga layoutkomponenter.

För den avancerade användaren finns Made in Webflow↗, en sorts digital monter där andra användare kan visa upp sina projekt och dela funktioner som går att “Klona” för eget bruk.

Är du fast med WordPress kan du antingen använda det inbyggda temat och dess enkla anpassningsmöjligheter, ladda ner ett gratis- eller betaltema, anlita en utvecklare eller följa guider för att själv lära dig programmering. 

Ett annat alternativ med WordPress är att använda ett sidbyggartillägg såsom Oxygen eller Elementor. Ha dock i åtanke att det dels gör din hemsida långsam med mycket onödig kod som körs i bakgrunden och är ofta förenat med en eller flera höga kostnader, vissa av dem återkommande. Det tål också att nämnas att ett sidbyggartillägg inte är en snabbfix för att få en snygg hemsida.

Du behöver ändå ha en grundläggande förståelse för god form och layout, varför vi ändå hellre måste rekommendera ett betaltema för de flesta användarna. Dessa uppdateras i regel ofta och följer goda konventioner för bra och effektiv kod. På grund av WordPress storlek är marknaden för tema enorm i jämförelse med Webflow så det finns garanterat något för alla smaker.

Med andra ord ger Webflow en avancerad, visuellt inriktad byggprocess med mer detaljerade anpassningsmöjligheter, medan WordPress erbjuder en plattform med många färdiga tillägg och teman att välja mellan.

  1. Sökmotoroptimering och prestanda

Vi var inne på det tidigare men det tål att upprepas, prestanda är viktigt. Dels för kunder och besökare till din hemsida men även ur en sökmotoroptimeringaspekt. Google straffar hemsidor som inte upplevs gagna besökare genom att vara långsamma eller bete sig på oväntade sätt jämfört med vad som förväntas. Likaså kan en besökare fort lämna din hemsida om saker och ting tar för lång tid att ladda, hoppar runt eller stör upplevelsen.

En helt ren installation av WordPress är, beroende på webbhotell, relativt snabbladdad. Särskilt med det medföljande standardtemat. Tyvärr krävs en hel drös med tillägg för att få en god funktionalitet för de flesta och det är där problemen börjar:

  • CDN↗-tillägg så sidan laddas lika fort oavsett användarens geografiska plats. 

  • Ett formulär-tillägg för att erbjuda kontaktmöjlighet på hemsidan.

  • Ett SEO-tillägg för att kunna göra grundläggande förbättringar av innehållet och gynna Google så du belönas med bra positioner i sökresultaten.

  • Ett tillägg för att aktivera bildformatet WebP↗, som möjliggör bättre komprimering av bilder och en snabbare laddtid.

  • Cache-tillägg↗ som gör om dina dynamiska sidor till statiska, snabbladdade sidor och serverar dem snabbare till besökare.

  • Googles SiteKit-tillägg för att lägga till Google Search Console och Google Analytics.

  • Ett tillägg för att aktivera och lägga till en karta som visar din verksamhet.

Slutligen behöver du även extra tillägg för att optimera din hemsida nu när den blivit långsam och ineffektiv på grund av alla plugins. Men det tillägget behövs ändå för att hjälpa till att komprimera filer och inaktivera onödiga funktioner som följer med WordPress.

Alla dessa tillägg måste också uppdateras regelbundet för att inte öppna upp för oinbjudna gäster genom säkerhetsluckor, kanske bytas ut ifall utvecklingen stannar av och se till att de funkar tillsammans utan problem. 

En Webflow-webbplats å andra sidan är automatiskt uppdaterad, utan tillägg, med inbyggd CDN och stöd för HTTP/2↗. Du behöver aldrig tänka på prestandan utan du får automatiskt bästa möjliga förutsättningar. Dina bilder kan optimeras automatiskt och i processen omvandlas till WebP-formatet. Du bjuds också på mycket generösa 200 GB månatlig bandbredd som bör räcka gott och väl för de flesta hemsidor.

  1. Kostnad

Det är lite svårt att jämföra helt objektivt då alla hemsidor har olika krav på funktion men vi har gjort vårt bästa för att göra en jämförelse utifrån egna upplevelser från tidigare projekt. För enkelhetens skull jämför vi ett hypotetiskt företags hemsida med tillhörande blogg. 

Det finns en uppsjö av billiga webbhotell som erbjuder stöd för WordPress. Ofta är dessa illa anpassade för just WordPress och jobbar enligt modellen att ha så många kunder som möjligt per server, med baktanken att de flesta hemsidor har väldigt få besökare och liten mängd trafik. För att sedan följa upp med de kunder som faktiskt slår igenom och får explosiv trafik och tvinga dessa till att antingen uppgradera eller bli begränsade. Men innan detta sker blir ofta hemsidan långsam och segladdad, ibland t.o.m. helt oresponsiv. 

Detta kan också drabba dig utan att det är just din hemsida som blivit plötsligt populär då du delar samma resurser som dina tusentals grannar på servern. 

För att göra jämförelsen riktig har vi jämfört med webbhotell som erbjuder så kallad Managed WordPress Hosting, helt anpassat för optimal WordPress-prestanda och dessutom lagrad på samma typ av världsomspännande nätverk med inbyggd CDN↗ som Webflow erbjuder.

Vad kostar Webflow

  • Egen .se-domän 189 kr/år

  • Webflow CMS-plan 2820 kr/år

Totalt: 3009 kr/år

Kostnad för WordPress

Egen .se-domän 189 kr/år

  • WordPress programvara 0 kr/år

  • Kostnad för Managed WordPress Hosting:

  • Templ.io Small↗ 2844 kr/år ← vår Sverige-baserade(!) rekommendation

  • Kinsta.com Starter 3583 kr/år

  • WordPress.com Business 3600/år

Totalt: från 3033 kr/år – till detta tillkommer kostnad för tillägg och tema du köper eller behöver prenumerera på.

Slutsats

Sammanfattningsvis kommer valet mellan Webflow och WordPress att bero på dina specifika behov, dina krav och mål för din hemsida då de båda plattformarna kostar ungefär lika mycket. Om du är mer designdriven och letar efter en visuell plattform med högsta grad av designkontroll kan Webflow passa bra. Vill du lansera din idé på kortast möjliga tid med avkall på unik design och något sämre prestanda kan WordPress vara ett bättre val.

Så säger experterna om Webflow vs WordPress

Vi byggde vår första WordPress-hemsida redan 2004, strax efter lanseringen av WordPress och har sedan dess byggt massor av WordPress-hemsidor med gratis- och betalteman som grund. De sista åren använde vi sidbyggaren Oxygen för att bygga snabbladdade och optimerade WordPress-sidor. Vid artikelns publicering verkar Oxygens utveckling lagd på is så vi har ingen solklar rekommendation i dagsläget.

I all enkelhet är därför vår stående rekommendation att helt undvika sidbyggare om WordPress blir ditt förstahandsval. Använd istället ett betalt tema eller det fria temat som följer med WordPress. Försök att hålla antalet plugins nere och logga in regelbundet för att säkerställa att allt är uppdaterat. Satsa på ett webbhotell som erbjuder Managed WordPress Hosting↗. Det kan även vara en god start för att testa din idé, det är fullt möjligt att senare flytta över till Webflow om du vill växla upp till ett professionellt val.

Det solklara valet enligt oss är Webflow. Med Webflow får du full frihet gällande utformning och design, helt utan plugins och teman. Skräddarsytt, optimerat och framförallt säkert. Webflow har inbyggd hög säkerhet↗ enligt industristandarderna ISO 27001 och CIS (Critical Security Controls), helt automatiskt och utan att du behöver tänka på det. 

Med Webflow går det att komma undan riktigt billigt om du endast vill ha statisk hemsida (ingen blogg eller dylikt). Kanske bara för att testa din idé på billigaste möjliga vis innan du växlar upp till en fullskalig webbplats? Din enda kostnad om du går via oss blir då den årliga kostnaden för ditt domännamn med några ynka hundralappar. Kontakta oss gärna för att höra mer om denna lösning.

FAQ – Vanliga frågor om Webflow vs WordPress

Andra alternativ till Webflow 2024?

Egentligen rekommenderar vi bara Webflow till de flesta av våra kunder, men det finns de som är designkunniga men samtidigt helt ointresserade av kod. För trots att Webflow är ett visuellt verktyg för att bygga hemsidor så krävs ändå en viss grundläggande förståelse för kod, och för att få absolut bäst resultat bör man kunna klistra in och modifiera enklare kodstycken. Vill du helt slippa kod och endast arbeta visuellt, men ändå få turboladdade interaktioner rekommenderar vi Framer.

Har du dessutom erfarenhet av Figma lär du känna dig som hemma direkt då verktygen beter sig mycket likt. Faktum är att Framer från början var en produkt i direkt konkurrens med Figma, men de har nyligen omarbetat tjänsten till att främst vara ett verktyg för att bygga hemsidor visuellt. 

Många Framer-användare bygger ändå sina sidor av gammal vana i Figma för att sedan bygga igen i Framer. Men det finns ett smidigare sätt: Ett tillägg för att kopiera din design rakt från Figma till Framer. Mycket behändigt! Bästa sättet enligt oss är dock att göra allt i Framer. Det går fortast och det är precis så vi gör när vi bygger sidor i Framer.

Framer kostar 100-300 kr/månad och något mindre om man prenumererar på årsbasis.

Framer↗

Vi utgår alltid från att skapa hemsidor i Webflow i första hand såvida inte specifika önskemål om Framer framkommer. Detta är för att Framer är en väldigt ny produkt som ännu saknar vissa avancerade funktioner för tillgänglighet och SEO.

Hur kan jag konvertera min WordPress hemsida till Webflow?

Detta går inte på ett automatiskt sätt. Då de båda systemen fungerar helt olika i bakgrunden. WordPress har sina plugins och teman medan Webflow istället är en helt skräddarsydd lösning. En erfaren webbdesigner kan hjälpa dig att bygga en kopia i Webflow och flytta över ditt innehåll manuellt.

Går det att använda Webflow gratis?

Ja, det är fullt möjligt, men inte utan kompromisser. Till att börja med får hemsidan du bygger i Webflow inte innehålla några formulär eller CMS-fält, det måste alltså vara en statisk sida. 

Sedan behöver du hosta hemsidan externt på ett gratis webbhotell som heter Netlify. Vi kan hjälpa dig med detta. Vill du testa själv finns det en utomordentlig guide här: Hosting Static Webflow Sites for Free - The Definitive Guide↗

Behöver jag ett webbhotell för att använda Webflow eller WordPress?

För att använda WordPress behövs ett webbhotell. Vi rekommenderar ett webbhotell som erbjuder Managed WordPress Hosting↗. Med Webflow finns det inbyggt och har riktigt bra prestanda, likvärdig eller bättre än de bästa WordPress-hotellen.

© 2024 Regular AB